Jdi na obsah Jdi na menu
 


Range Rover 2012: 4. generace ve stylu „light“

1.jpgTendence snižovat váhu automobilů se automobilkami šíří stejně jako zákaz tvrdého alkoholu. Ropa zdražuje, stávající pohonné jednotky jsou možná na hranici možných výrazných úspor a trak další rezervy při snižování spotřeby lze hledat ve snižování hmotnosti vozů. Být „light“ je dnes možná více „in“, než mít auto na elektriku.2.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8 pytlů cementu pryč
Range Roveru 4. generace, jak předvedli zástupci automobilky při předpremiéře na půdě britské ambasády ve Vídni, se to opravdu povedlo a úspora je až šokující. Nový vůz ubral proti předcházejícímu modelu 420 kilogramů! 7.jpgJedna třetina přitom připadá na nový motor. Což umožnilo nabízet místo předcházejícího čtyřlitrového dieselu třílitrový, který si řekne o 20 procent méně paliva a nemusí se namáhat s těžkým autem. Jen pro představu českého chataře a kutila – 420 kg představuje více než 8 pytlů cementu. Nebo pět průměrných 80kilogramových chlapíků.
Range Rover toho dosáhl novou hliníkovou karoserií. S aluminiem má RR už šedesátileté zkušenosti, ale tady je dotáhl zřejmě k dokonalosti. Při zachování tuhosti a bezpečnosti karoserie.
Velká voda? No problem!
3.jpgNový model představoval ve Vídni designér vozu Richard Woolley, a jak se zmínil, podařilo se zachovat tradiční jednoduché a čisté linie, neboť vzorový zákazník značky chce stále stejné auto, jen vylepšované… Ve srovnání s 3. generací se u té 4. fakticky i opticky zvýšil spodní ponton karoserie, a snížila horní část s okny a střechou, takže opticky působí vůz robustněji. Současně se karoserie na délku prodloužila o 27 mm, ale uvnitř získali cestující 12 cm navíc pro nohy zadních cestujících.
4.jpgPohled z boku prozradí, že v terénu, pokud se tam s ním majitel vydá, bude vyjíždění a sjíždění prudších svahů snadnější. Přední převis je velmi krátký a vzadu se spodek vozu zvedá hned od podběhů zadních kol šikmo vzhůru a koncovka výfuku je ve srovnání se starším modelem zapuštěná do zdvihajícího se spodku. Takže je mnohem menší riziko, že budete zadkem a výfukem orat terén. Nové sání vzduchu do motoru umožňuje navíc brodění až do výšky vody 90 cm.
Čína je Range Rovery posedlá
5.jpgZákladní cena začíná na 2 293 680 Kč, s osmiválcovým pětilitrovým benzinovým motorem u nejvyšší verze Autobiography jste o nějakých 900 tisíc Kč výše. Za speciální laky můžete utratit až čtvrt milionu korun navíc, přes 120 tisíc necháte u dealera za speciální audiosystém Meridian. 8.jpgJinak lze ovšem z interiérových a exteriérových barev, doplňků a vybavení na přání a motorů namíchat až 18 000 jedinečných kombinací. Polopaticky řečeno – a hlava to už asi nevezme – teoreticky může mít 18 tisíc zákazníků vůz, který už v dané specifikace nikdo jiný mít nebude – až 19 000. klient… Nebude-li se ovšem jednat o Čínu.
Tam totiž vzrostly prodeje značky za prvních osm měsíců roku 2012 o 96 procent. Ani u nás to není špatné: o 46 procent, takže Britové nemají o úspěch další generace žádné obavy.
 
  
 
 
 
 
 
 
 
Pár zajímavostí na závěr. Dodávám, že s některými prvky přišly už před pár lety jiné značky, ale RR je jako konzervativní značka zavádí až poté, co se jinde osvědčily).
·         Elektricky ovládané tažné zařízení je schopné vléci až 3500 kg těžký přívěs.9.jpg
·        
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Osvětlení typu „ambilight“ – lze měnit intenzitu i odstín (např. Opel – ale jednobarevné a neregulovatelné).
·         Inteligentní nouzové zastavení (Ford, Opel aj.)
·         Automatický parkovací systém (Škoda a VW)
·         Masážní sedadla (Mercedes)
·         Zavazadlový prostor 909 litrů
·         Maximální povolená hmotnost až 3150 Kg, nejnižší hmotnost 2160 kg.11.jpg
·         Palubní displeje včetně obrazovek v opěradlech předních sedadel v HD rozlišení.10.jpg
 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář