Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kia Optima vstupuje na český trh

15. 3. 2012

 

dsc00667.jpgPrvní dojmy, zatím jen statické, jsou z novinky na trhu vesměs pozitivní. Optima je krásná. Designerské ceny po světě nenasbírala z protekce. V tmavém provedení karoserie a v nejvyšší výbavě se za ni nemujsí stydět ani ti, kteří se rozhodují mezi Passatem, Superbem, Mondeem, Insignií nebo Lagunou, či podobným sedanem střední třídy. A v bílé variantě udělá navýsost elegantní radost paním ředitelkám.optima_7542.jpg

České zastoupení počítá pro letošek s prodejem kolem 200 kusů (tolik jich centrála pro ČR odhadem na letošek vyčlenila). Na auto se jinak čeká dva až tři měsíce. Podle ředitele Kia Motor Czech Víta Pěkného se v roce 2011 prodalo 2500 kusů VW Passat, 1500 Fordů Mondeo a 500 Opelů Insignia.

V nabídce jsou zatím dva motory - dieselový 1,7 litru a benzinový 2.0 litru. Dá se předpokládat, že zákazníci sáhnou častěji po naftové variantě, které v eko provedení slibuje 4,9 l/100 km, benzin by si měl vzít zhruba o 1,1 litrů více. Lákadlem pro české zákazníky je zavatadlový prostor - s 505 litry se řadí k lepší nabídce, i když na klasicku, českou Octavii, určitě nestačí. Ale Optima asi nebude snem českých chalupářů.

Alespoň pár osobních postřehů z nakouknutí do vozů, které byly vystaveny v rámci představení vozů českým novinářům. Optima doplňuje řadu Kia od malé Picanto, přes větší Rio, Cee´d až právě k Optimě, kde vůz v těchto rozměrech Kia neměla. "Agresivní" SUV Sportage není prý pro řadu usedlejších zákazníků hlavně z řad firemních zájemců tím pravým ořechovým. Optima nabízí dostatečný prostor vpředu, určitě zaujme asymetrický středový panel navazující plynule do přístrojové desky. Volant je ve vyšších verzích slušně otlačítkován.optima_7693.jpg

Kia Optima uspokojí všechny, kdo si potřebují kolem sebe poukládat vše, co nechtějí během jízdy hledat v kufříku, nebo dámy v kabelce. Namísto efektu volili designéři efektivitu. Překvapí velký prostor na nohy vzadu, současně však zarazí málo místa na hlavu. Pokud pojedete v pěti, prostřední pasažer by neměl mít víc než 165 cm. Se svými 178 cm jsem se doprostřed zadního sedadla nevešel (ale Optima asi jako pětimístní vůz moc sloužit nebude).

optima_7835.jpgSe svojí výškou jsem se však s neshrbenými zády i na obou řádných zadních místech dotýkal hlavou stropu, aniž bych mezi lebku a strop vložil byť jen dlaň - škoda. Musíte holt volit trochu rozvolněnější posed s podsunutou pánví... Dámy s drdolem a kloboukem, no nevím, nevím.

Praktické automobilisty naopak poteší systém dvou táhel v kufru, které odblokují zadní opěráky v případě, že potřebujete prodloužit zavazadlový prostor. Určitě stokrát lepší systém, než nejrůznější tlačítka a táhla na opěradlech uvnitř. U mnoha aut musíte vyvíjet na sklopení sedadel hodně síly, tady je to lahůdka. Stačí oteřít kufr, zatáhnout za jedno, či za obě táhla a pak už jen zvenčí v kabině doslova malíčkem sklopit opěradla. Jdou lehce, plocha sice není rovná, ale dáte sem lyže a další delší předměty. Je vidět, že autoři Optimy přemýšleli hlavami.

Pár čísel na závěr: úvodní cena je 559 980 Kč za dvoulitrový benzinový motor, dieslové provedení je o 50 tisíc korun dražší. Diesel si vezme necelých 5 litrů nafty, benzin asi 6 litrů na 100 kilometrů. Lze předpokládat, že v reálném provozu to bude tak o litr více, ale na delších trasácha s lehčí nohou  lze určitě jít i pod výrobcem udávané limity.

optima_7661.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář