Jdi na obsah Jdi na menu
 


Google Street Views fotí Prahu v Opelu Astra

10. 5. 2012

google-street-views--14-.jpgPrahou momentálně jezdí jedno z vozidel, kterým je Opel Astra poslední generace. Mapaři používají vozy této značky i v jiných zemích. Automobily německé značky Opel, předcházející generaci Aster, používal Google už v minulosti. V České republice se údajně pohybuje deset až dvacet vozů v barvách Google Maps.

V jiných zemích využívá i koncernový Chevrolet Cruze. "Pražská" Astra je nepřehlédnutelná už kvůli nástavbě, která se liší od staršího typu a připomíná přístroj promítající hvězdnou oblohu v planetáriu. Pokud ji mapař nepoužívá, je zahalená obalem. Před použitím v ulicích musí obsluha vylézt na střechu a očistit optiku. Celý přístroj lze při přesunech na delších trasách sklopit.

Podle nových pravidel musí společnost Google fotografovat z maximální výšky 2,4 metru a například kvůli ochran osobních dat musela na rok fotografování českého prostředí přerušit. Výška stojanu byla snížena kvůli tomu, aby kamery nezachycovaly například prostor za zdmi a ploty. 

Obličeje lidí a SPZ aut se už rozostřují a pokud kdokoli požádá, jsou jeho postava, dům, či byt z fotografií vymazány.

Kromě ulic auto snímá i významné památky a vedle Prahy a jiných velkých měst se zaměřují mapaři i na další města jako Jihlava, Děčín, Chomutov, významné architektonické památky a památky UNESCO. Letos by se už měl v mapách objevit vloni snímaný hřebčín v Kladrubech, několik hradů a zámků, centra jako Kutná Hora, Telč, Kroměříž a další. Neměla by scházet ani dálnice D 1. Tam, kde se nesmějí pohybovat auta, využívá se šlapací tříkolka.Starší Opel Astra a předchozí typ snímacího modulu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář