Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další generace žihadel ze Stuttgartu

28. 3. 2012

Nové eselko představila moderátorka Gábina Patyšová, která má už sama zkušenost z řízení silného vozu bez střechy jiné značky. Zkusme se na vůz podívat tedy ženskýma očima alespoň z prvních dojmů a postřehů.11c915_004.jpg

Začněme od konce. Zavazadlový prostor je kupodivu relativně velký i se střechou složenou v kufru - slušných 364 litrů. Což postačí pro dva kufry a nějakou tu taštičku pro dva cestovatele na víkend. Rozhodnete-li se neužívat si větru ve vlasech a zatáhnete nad kabinu střechu, naroste zavazadelník na 504 l, což se už blíží kufru českého stěhováku Škoda Octavia. Dá se však předpokládat, že majitelé MB SL nejsou současně i majitelé chaty na srázu nad Štěchovicemi...11c1090_414.jpg

Konstruktéři měli v zadání na novou generaci SL především pocity řidiče i spolujezdce za jízdy, jejich vysokou bezpečnost a množství detailů, které odlišují tento typ auta od jiných. O té bezpečnosti - kromě vnitřního vypolstrování airbagy má za zadními sedadly auto vystřelovací vzpěry, které ochrání posádku při převrácení vozu. Rám si ovšem nemůžete prohlédnout, leda byste kabriolet v rámci testování opravdu na střechu převrátili. Automobilka myslela i na bezpečnost chodců, při mírnějším střetu vystřelí přední kapota nad předkem mírně nahoru, čímž by měla zmírnit dopad těla a především hlavy na kapotu.

11c1365_02.jpgZpět do interiéru. Tady si užijete kvalitní kůži, jejíž barvy si můžete zvolit z bohatého vzorníku. Nejžádanější ale bude asi černá, červená a krémová - záleží i na barevné kombinaci s karoserií. Kůže je extra impregnovaná, takže jí neuškodí ani lehký deštík, případně kýbl vody, který na lovce žen vyleje naštvaný člověk, když se mu budete pod okny projíždět

11c1051_004.jpg

s naplno puštěnou audiosoustavou Harman Kardon. Ta využívá k ozvučení dokonce i částečně rám vozu v přední části, takže basové reproduktory umístěné pod pedály prozvučí celý předek auta. Prostorový zvuk linoucí se od předních do zadních reproduktorů je fascinující. Představa, že kabriolet zaparkujete v obýváků a budete si vychutnávat zvuk hudby není vůbec mimo mísu.

11c915_010.jpgCo potěší, to je český jazyk v menu počítače, takže si auto můžete pořídit i bez jazykových znalostí. Výhodou je, že celá ovládací brožura není jen v tištěné formě, ale je nahraná i v pčítači vozu. Nevíte-li, na co jsou tlačítka na volantu, jak funguje skládání střech a další podrobnosti, stačí najet na příslušnou složku, vybrat si hledání podle obrázku a navilit si na schématu auta to, co nevíte - a pak už jen číst. Někdo může trávit víken šopováním, někdo se posadí do garáže a projíždí návod na použití Mercedesu SL... Určitě stojí za zmínku nový systém stěračů. Znáte to - zastavíte na křižovatce, chcete si omýt sklo a proud z trysek ovlaží všechny v blízkém okolí. Koledujete si o nadávky, případně plivanec. Trysky ostřikovačů tady scházejí. Stěrače u nového SL přivádějí vodu přímo pod stírací lišty, čímž je utírání účinnější, šetříte kapalinu a nervy. Nechci být prorokem, ale jsem zvědavý, kdy se tahle vychtávka staně samozřejmostí u ostatních značek a aut, podbně jako kdysi bezpečnostní pásy, airbagy, ABS a jiné dnes samozřejmé součásti běžné výbavy.

11c1090_057.jpg

Na závěr pár technických a finančních podrobností. SL je v nabídce ve dvou provedeních - jako SL 350 BlueEFFICENCY s motorem V8 3498 ccm (225 kW) a v silnějším provedení SL 500 BlueEFFICENCY s motorem V8 (4663 ccm). Obě provedení jedou nanejvýš 250 km/h, ale jen proto, že je omezovač dál nepustí. V nejvyšší upravené variantě AMG (motor cca 5,5 litru) se ještě s více koňmi projedete taky "jen" 250 km/h. Zrychlení na stovku nepřesáhne u silnější verze 6 sekund, za 11 vteřin jste dokonce na 200 km/h - na německých dálnicích, to nezapomeňte...

Údaje o spotřebě berte s rezervou, protože se asi na tabulková čísla málokdy dostanete. SL 350 jezdí ve městě těsně pod 9 litrů/100 km, SL 500 za necelých 13 litrů. Kombinovaná spotřeba je u slabšího motoru 6,8 litru, u silnějšího provedení cca 9,2 l/100 km. Osobní zkušenosti u menších roadsterů SLK říkají, že skzečnost může být o dvacet až padesát procent vyšší. Normy obvykle počítají s lehkou uvážlivou nožkou na plynu, duch vozu však přirozeně láká k prožití temperamentu, který v sobě auto má.

11c1090_439.jpgA teď k cenám (pochopitelně v základu): Zatímco Baťa operuje s devítkami, Mercedes se zhlédl v osmičkách - SL 350 začíná i s DPH na 2 388 000 Kč, SL 500 na 2 988 000 Kč a nejvyšší provedení ve variantě AMG (s motorem 5461 ccm) vám sebere z účtu 4 008 000 Kč.

Mezi nejdražší příplatkové kategorie patří nejrůznější nadstandardní varianty kožených sedaček a interiéru. Připravte si až 121 262 Kč (už bez osmiček). Jedna z variant metalízy je za 140 011 Kč (designo magno bílá cashmere), vyšší provedení až za 226 800 Kč (už zase ty osmičky). Ani čalounění stropu kůží není zadarmo (60 480 Kč). Další desetitisíce vydáte za ozvučení (Bang a Olufsen), stovky tisíc za speciáloní brzdy, zvýšení výkou motoru a další "drobnosti". Nebo si za více než 800 tisíc korunj objednejt celý balíček a nemusíte se zdržovat jednotlivostmi... Hezkou jízdu!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář