Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mercedesy v českých filmech a seriálech

26. 3. 2013

kleste.jpg30 případů majora Zemana, 12. díl Kleště

Ve starém mercedesu zde jezdí prohnilý a úplatný lékař (Eduard Cupák) z Karlových Varů, který schovává navrátivšího agenta-chodce Bláhu (Radoslav Brzobohatý). Západních vozů se v seriálu moc nevyskytuje (jeden Mrecedes-Benz figuruje ještě v dílu Bílé linky (odehrává se samozřejmě v Západním Berlíně a jeho majitelem je šéf agenturní sítě proti socialistickému bloku v podání Jiřího Holého). Seriálu tak dominují především české škodovky a sovětské volhy a žigulíky.

Bony a klid

bony-a-klid--1-.jpgKultovní thriller z prostředí malých českých veksláků bylo asi vrcholné dílo novináře Radka Johna, které poměrně věrně ukázalo, jak to v nižších patrech českého vekslu chodí. Parta těch hloupějších veksláků, kteří na rozdíl od těcj nejbohatších potřebovali své bohatství prezentovat, se tady vozí v bílé mercedesce. Vůz se prolíná celým filmech, je i nálěžitě "vytuněn" a hlavně byl v roce 1987 nepřehlédnutelný.

Druhý dech (TV seriál)

druhy-dech--1-.jpgMercedes-Benz tu sehrává roli splněného snu jézetďáckého chrapounského údržbáře Václava Stehna, který - dle svých slov - koupil vrak ze deset tisíc a udělal z něho pojízdný automobil. Role vesnického blba se mistrovsky chopil Marek Vašut a ve spojení s červeným mercedesem je v seznamu hereckých příležitostí Marka Vašuta na samém vrcholu jeho kariéry. Zatímco zootechnik v podání Josefa Abrháma jezdí na staré jawě a pak ve staré Škodě Felicii, přiblblý opravář si vozí zadek v meďourovi. Ale protože i chrapounství muselo být potrestáno, Stehnova žena (Veronika Žilková) se nakonec v mercedesu vybourá. V záběrech z havárie nezmizela z boku auta přimontovaná kamera, která snímala záběry z boku auta i převracení vozu na poli.

Zatykač na královnu

zatykac-na-kralovnu.jpgBílý Mercedes-Benz se tu mihne jen na pár vteřin v záběrech přes okno restaurace hotelu a kolem majitele se motá jak dcera vedoucího restaurace, tak organizátorka podvodů s alkoholem Regina Rázlová. Čímž byla její prohnilost ještě patřičně zdůrazněna. Rázlová je nakonec zavražděna.

S ohledem na malý počet vozů této značky u nás do roku 1989 (Karel Gott určitě pro natáčení svého Mercedesa nepůjčoval, stejně tak Petr Janda), museli filmaři vystačit s omezeným počtem, některé vozy zřejmě hrály ve více snímcích.

Akce v Istanbulu

akce-v-istanbulu.jpgNechtělá parodie na bondovky (čeští filmaři to ale mysleli smrtelně vážně). Radoval Lukavský ve spojení s další československou agentkou zcela rozvrátí německoua americkou špionážní síť u nás i ve Spolkové republice Německo.

Šéfové špionážní agentury mají k dispozici modrý mercedes, pro iluzi německého prostředí je s patřičným  úhlem záběru zpodobněna i ulice západoněmeckého města s taxíkem - jak jinak - mercedesem v bílé barvě. Frankfurtské letiště je nahrazeno pražským, centrála špionů se nastěhovala do budovy Chemapolu v Praze-Vršovicích.

Bouřlivé víno

bourlive-vino--2-.jpgNěco mezi komedií a vážně míněným popisem, jak to "ve skutečnosti" vypadalo v Československu v létě 1968 před spojeneckou okupací. Obrodný proces Pražského jara vylíčil Václav Vorlíček jako boj mezi dobrem (Vladimír Menšík jako předseda JZD a komunista) a zlem (Zdeněk Kryzánek, předseda vinařského družstva a další - Rudolf Jelínek, Čestmír Řanda st. a jiní, kteří náležitě "chytili vítr". Do toho se přimotá emigrant Jiří Vala s emigrantem Josefem Hlinomazem. Ve Vídni třou bídu a tak si Vala půjčí Mercedes-Benz a vydá se fikaně okrást vinaře na Moravu. Tam sedře rodící se soukromé družstvo o 100 000 korun, rodinu "nastávající" o tisíce marek na elektroniku a další západní zboží a nakonec zmizí na poslední chvíli za hranicemi. Vítězem se ve finále stává přirozeně Vladimír Menšík se svou škodovskou a družstevním gazíkem...bourlive-vino--1-.jpg Povedený emigrant ale musel nechal mercedesku zanechat na Moravě, protože mu závistiví Moraváci odmontovali zadní kola.

Na filmu je půvabné, že i v roce 1976 se autoři filmu neobešli bez natáčení v prohnilé rakouské Vídni, kde však pořizovali nenároční záběry herců v ulicích, žádné pronajímání exteriérů a interiérů, které se točily u nás, nebo v ateliérech (napříkla konto si Jiří Vala zakládá v tehdejší hale Státnjí banky československé - dnes ČNB v Praze). Každopádně alespoň pro vyznění autentičnosti bylo dobré, když nekamuflovali Vídeň někde na pražských Vinohradech.

A teď si vychutnejte videa:

30 případů majořra Zemana - Kleště

Zatykač na královnu

Akce v Istanbulu

 

 

 

Bouřlivé víno

Druhý dech

 

Bony a klid